Tuore yrittäjyysprofessori esittäytyi

Satakuntalainen yritysmaailma edustettuna Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö järjesti yliopistokeskuksessa 23. maaliskuuta keskustelutilaisuuden yrittäjyydestä ja yrittäjyysprofessuurin merkityksestä Satakunnassa. Satakuntalaista yritysmaailma...


Satakuntalainen yritysmaailma edustettuna

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö järjesti yliopistokeskuksessa 23. maaliskuuta keskustelutilaisuuden yrittäjyydestä ja yrittäjyysprofessuurin merkityksestä Satakunnassa. Satakuntalaista yritysmaailma edustaneet keskustelijat pohtivat erityisesti yrittäjyyden tulevaisuudennäkymiä niin Suomessa kuin Satakunnassa. Tämän lisäksi tuore, maaliskuussa tehtävänsä aloittanut yrittäjyyden professori Ulla Hytti, esittäytyi yleisölle.

Yrittäjät ja korkeakoulut yhteistyössä

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen nosti puheenvuorossaan esille tulevaisuuden tilanteen, jossa yritysten merkitys yhteiskunnassa kasvaa. Kivinen korosti korkeakoulujen ja yritysten yhteistyön merkitystä. Kivisen mukaan yrityksillä on edessä runsaasti sukupolven- ja omistajanvaihdoksia, mutta yrityksiltä puuttuu toiminnanjatkajia. Korkeakouluilla on tässä tärkeä tehtävä, jotta osaavaa työvoimaa on myös tulevaisuudessa.  

CimSolarin toimitusjohtaja Kari Ollilan mukaan suomalaiset suuryritykset siirtävät tuotannon yhä suuremmissa määrin päämarkkina-alueille. Tästä johtuen uusia yrittäjiä ja yrityksiä täytyy syntyä, jotka voivat korvata muutoksesta johtuvia vientitappioita.  Ollilan mukaan korkeakoulujen on tärkeä tuottaa yhä enemmän yrittäjiä. Yrittäjien koulutus on yhä useammin korkeakoulutasolla, mutta ammattioppitason yrittäjiä on yhä eniten.

Tekijä yrittäjyysprofessoriksi

Tuore yrittäjyyden professori korosti puheessaan yrittäjyyden etuja. Hän näkee yrittäjyyden muotona, joka kokoaa ja tarkastelee näkökulmia kaikista liiketaloustieteiden oppiaineista. Hytti haluaa, että yrittäjyyden opinnot yhdistävät sekä käytännön että teorian. Yrittäjyyden opiskelijat pääsevät työskentelemään tosielämän esimerkkien parissa, jotka tarjoavat suurta hyötyä ja tyydytystä opiskelijoille.

Hytti haluaa nähdä yrittäjämäisiä ajattelutapoja myös yliopistomaailmassa, jossa näillä ei hänen mukaansa ole vielä kunnon jalansijaa.

- Olisi tärkeää, jotta innovatiivisuutta, oma-aloitteisuutta sekä kykyä nähdä kokonaisuuksia ja yhteistä hyvää näkyisi myös yliopistomaailmassa.

Hytti myötää olevansa enemmän tekijä kuin ajattelija ja pohdiskelija. Samalla linjalla hän aikoo jatkaa myös tuoreessa tehtävässään.

- Tekemisen kautta menemme eteenpäin, tekemällä opitaan. Välillä tulee virheitä, mutta virheistä opitaan ja sitä kautta menemme eteenpäin, Hytti päättää.

Teksti ja kuvat: Timo Riihentupa
23.3.2012