Miten festivaaleja johdetaan?

Väitöskirjatutkimus porautuu festivaalijohtamisen ytimeen15.9.2011 Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön projektitutkija Mervi Luonila on vuonna 2006 musiikin maisteriksi valmistunut festivaalien ja muiden tapahtumien suurkuluttaja....
Väitöskirjatutkimus porautuu festivaalijohtamisen ytimeen

15.9.2011

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön projektitutkija Mervi Luonila on vuonna 2006 musiikin maisteriksi valmistunut festivaalien ja muiden tapahtumien suurkuluttaja. Hänelle ovat tuttuja niin Pori Jazz ja Savonlinnan Oopperajuhlat, kuin Ruisrock ja Provinssirockin. Eivätkä pienet, idylliset kylä- ja kaupunkitapahtumatkaan jää Luonilan listasta uupumaan.

Luonilalle myönnettiin keväällä jatko-opinto-oikeus Sibelius-Akatemiaan. Hän tekee väitöskirjaa festivaalituotannon verkostoista, rakenteesta, intresseistä ja johtamisesta.

- Väitöskirjan näkökulma tarkentuu tutkimuksen edetessä. Tällä hetkellä tutkin sitä, mitä festivaalijohtamisesta on yleisesti kirjoitettu ja mitä eri tulokulmia siihen on löydettävissä, kertoo Luonila.

Vaikka Luonilan tutkimuskohteena onkin tapahtumatuotanto, tuotantoprosessi sinänsä ei kiinnosta, vaan keskiössä on ennen kaikkea festivaalien taustalla olevien verkostojen johtaminen.

- Olen kiinnostunut siitä mitä tapahtuu ennen ja jälkeen sen, kun bändi astuu lavalle. Festivaaleilla mietin, miksi ja miten se kaikki on siinä? Luonila sanoo.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö on mukana Sibelius-Akatemian koordinoimassa JOHDE -hankkeessa, joka on luovan alan johtajaosaamisen projekti. Hanke tarjoaa valmennusta ja mentorointia tapahtumatuotannon johtajuuden näkökulmasta. Se on loistava ympäristö kerätä tutkimustyöhön haastatteluaineistoa festivaalijohtajilta ja sidosryhmiltä.

Tapahtumatuotanto on yksi kansainvälisimmistä luovan talouden aloista. Luonilan jatkotutkinto-opintoihin mahtuukin menetelmä- ja muiden opintojen lisäksi tulevaisuudessa koko joukko kansainvälisiä seminaari- ja konferenssimatkoja.

- Väitöskirjastani tulee englanninkielinen artikkeliväitöskirja. Sen kirjoittamisprosessiin kuuluu olennaisena osana esiintyminen kansainvälisessä tiedeyhteisössä, kertoo Luonila.

Pori on tapahtumakaupunki. Sellaiseksi se on kasvanut ja profiloitunut pikkuhiljaa, mutta määrätietoisella työllä.

- Pori on yksi väitöskirjani case. Kaupunki on vahvasti sitoutunut tapahtumatuotantoon ja sen vaatimaan infrastruktuuriin on paneuduttu. Maaperä on siis otollinen tapahtumatuotannon tutkimiselle, kertoo Luonila.


Tutustu JOHDE -hankkeeseen täällä.



Teksti: Piritta Huhta