Mato Valtonen kehottaa luovaan hulluuteen

”Mato” Valtonen peräsi yliopistoväeltä hulluutta 5.12.2007 Hypnoottista imua, staccatomaisia puheryöpsähdyksiä ja tuulimyllyn siipinä heiluvia käsiä. Leningrad Cowboys- ja Sleepy Sleepers -yhtyeiden nokkamiehen, teknologiahuuman myrskylintuna...


”Mato” Valtonen peräsi
yliopistoväeltä hulluutta
5.12.2007

Hypnoottista imua, staccatomaisia puheryöpsähdyksiä ja tuulimyllyn siipinä heiluvia käsiä. Leningrad Cowboys- ja Sleepy Sleepers -yhtyeiden nokkamiehen, teknologiahuuman myrskylintuna kiitäneen Wapit-yhtiön entisen toimitusjohtajan Markku ”Mato” Valtosen persoona edustaa jo itsessään sellaista luovuuden lihaksi tulemista, että hänen ajatuksensa käsittää sanaa ”luoda” painokkaana verbinä, ei ole outo.

Puhuessaan Porin yliopistokeskuksen yrittäjyysopiskelijoille Valtonen ei säästänyt sananruoskaansa. Yliopistosta valmistuville tuleville työntekijöille hän teroitti, etteivät työssäkäynnin perusmotiivit, turvallisuus ja raha, riitä menestykseen.

– Tarvitaan luovuutta. Luovuus on saada jotain aikaan. Itselleni töihin menon tärkein syy on juuri luovuus. Se merkitsee omien ideoiden saamista esille. Luovuus on kaikki. Se on synonyymi sanalle kehitys. Jos pidetään kiinni vain tutusta ja turvallisesta, yritysmaailmassa kilpailijat menevät nopeasti ohi.

Kiire ja tietotulva
hukuttavat

– Luovuudelle on kuitenkin selkeitä esteitä.
Valtosen mukaan yksi yleisimmistä esteistä on kiire, jota kulttuurissamme toisaalta myös ihannoidaan.

– Kiireessä ei näe enää metsää puilta. On oltava aikaa pohtimiseen ja keskusteluun, sanoo Valtonen ja viittaa kiinalaiseen sananlaskuun, jonka mukaan äärettömän kiireinen ihminen on sairas ihminen.

– Olen itse ollut elämässäni usein stressaavissa tilanteissa. Silloin ei työstä tahdo tulla mitään. Kiireisimmille ihmisille mato antaa vinkin laittaa puhelimeen teippi, joka on varustettu ”EI!”-tekstillä.
– Kaikkeen pyydettyyn ei pidä lähteä mukaan. Pitää pystyä sanomaan EI. Toinen luovuuden este on pinnallisuus. Koko Suomi etsii Maajussille morsianta, ja varmin tapa päästä julkisuuteen on pelehtiä kyläkauppiaan sängyssä.

– Pinnallisuudesta pitää pystyä pyrkimään eroon. Hakea syvällisyyttä.
Kolmas luovuuden este on Valtosen mukaan tietotulva.
– Jokainen suomalainen näkee päivässä noin 3000 markkinaviestiä, laskee Valtonen.
– Edes uutisia ei paineta mieleen. Uutiset eivät ikinä lopu. Täytyy olla oma sensuuri, ajatella mitkä jutut minulle kuuluvat.

Luova tarvitsee
luovan ilmapiirin

Myös ilmapiiri ja asenteet vaikuttavat vahvasti luovuuteen.
– Olen itse saanut tehdä töitä porukassa, jossa ideoita jatkuvasti räiskitään. Monissa firmoissa ajattelu otetaan jonkun yksinoikeudeksi. Pitää luoda hapekas ilmapiiri, jossa kaikki voivat tuoda ilmi ajatuksiaan.

– Perusolemukseemme kuuluu vastustaa muutosta. Tästä turvallisuushakuisesta poterosta on päästävä ulos.

Luovuutta estää myös heikko itsetunto.
– Meillä lähdetään siitä, että olet pohjasakkaa. Kuka kuuseen kurottaa, se katajahan kapsahtaa. Se huono tulee ennemmin tai myöhemmin. Keikalla me Sliippareissa aina odoteltiin sen huonon tulemista, ei se kyllä ikinä sitten tullut. Lisää häkää vaan pönttöön!

Hulluudessa asuu
suuri luovuus

Monet ihmiset pelkäävät epäonnistumista niin paljon, etteivät ota mitään riskejä elämässään.
Valtonen linjaa, että luovuus on kehitystä, joka ulottuu arkipäivään. Jos luovalle ihmiselle ei anneta mahdollisuutta käyttää luovuuttaan, hän kuitenkin turhautuu.

Luovuuteen kuuluu Valtosen mukaan myös oma ”hulluutensa”.
– Olen käyttänyt tätä hulluutta elämässäni paljon hyväkseni. Järjettömyydestä on syntynyt hienoja keksintöjä.

– Hullut vievät maailmaa eteenpäin, viisaat koettavat pitää sitä pystyssä. Kun vanhainkodissa miettii viimeistä kiikkua tehdessään, ettei tehnyt elämässään koskaan mitään räväkkää, voi vain pudota todellisuuteen. Se oli hukkaan heitetty elämä!


Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg