Luovuutta perinteisemmille teollisuuden aloille

Innovaatioverkostoja meri- ja metalliteollisuuteen Kaleidoskooppi-hankkeen tarkoituksena on luoda meri- ja metalliteollisuuden yritysten sekä korkeakoulujen ja aluekehittäjien välille innovaatioverkostoja. Innovaatioverkostojen kautta tarkoituksena on...


Innovaatioverkostoja meri- ja metalliteollisuuteen

Kaleidoskooppi-hankkeen tarkoituksena on luoda meri- ja metalliteollisuuden yritysten sekä korkeakoulujen ja aluekehittäjien välille innovaatioverkostoja. Innovaatioverkostojen kautta tarkoituksena on toteuttaa pysyviä uudentyyppisiä innovaatioympäristöjä ja ratkaisuja yritysten kilpailukyvyn kehittämiseen.

- Ajatuksena on, että luovien alojen menetelmiä ja toimijoita tuotaisiin perinteisemmän teollisuuden puolelle. Kohteena on tässä tapauksessa meri- ja metalliteollisuus, kertoo hankkeessa vastuullisena johtajana toimiva Heli Aramo-Immonen.

Vuosi sitten käynnistynyt hanke on valtakunnallinen ja siinä on mukana seitsemän eri toimijaa. Porin yliopistokeskuksesta mukana on Tampereen teknillisen yliopiston tuotantotalouden koulutusohjelma. Hanke on herättänyt kiinnostusta ja vastaanotto hankkeelle perinteisemmän teollisuuden yrityksissä on ollut positiivinen.

- Yrityksillä on valmiutta lähteä mukaan tähän hankkeeseen. Mitä yritystä ei kiinnostaisi uudet ideat ja innovaatiot, joissa katsotaan asioita eri näkökulmista, kysyy hankkeessa asiantuntijana toimiva Elina Karttunen.

Kilpailun avulla yritysten eteen

Yksi hankkeen tärkeimmistä kokonaisuuksista on opiskelijoille suunnattu Kaleidoskooppi-kilpailu, jonka tarkoituksena on lisätä oppilaitosten ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä ja kehittää ymmärrystä monialaisuuden hyödyistä. Kilpailun tarkoituksena on löytää uudentyyppisiä ratkaisuja yritysten kilpailukyvyn kasvattamiseen yhdistämällä tekniikkaa, luovuutta ja kaupallisuutta.

- Kilpailu on suunniteltu vuosittaiseksi ja tulevana syksynä se järjestetään ensimmäisen kerran. Oppilaitoksista kerätään joukkueita, jotka tuottavat ideoita ja innovoivat meri- ja metalliteollisuuden alalle. Näitä ideoita ja innovaatioita arvioi asiantuntijaraati, selittää Karttunen.

- Tulemme tiedottamaan kilpailusta enemmän syksyllä. Toivomme erityisesti meidän yliopistokeskuksen opiskelijoilta aktiivisuutta, koska täällä on erityisen hedelmällinen yhteisö tähän tarkoitukseen. Opiskelijoita on monelta eri alalta, Aramo-Immonen huomauttaa.
Kaleidoskooppi-kilpailun menestyjille on luvassa palkinnot, mutta suurempi hyöty kilpailijoille saattaa olla luvassa vasta jälkeenpäin. Sekä kilpailijat että asiantuntijaraati ovat läsnä ideoiden ja innovaatioiden arviointitilanteessa.

- Kilpailussa tuotetaan ideoita konkreettisesti yritysten edustajille, jotka ovat mukana asiantuntijaraadissa. Ja koska arviointitilanteessa on läsnä molemmat puolet, niin onhan kyseessä tosi hyvä paikka päästä alalle. Nimi ja kasvot jäävät aina mieleen, varsinkin jos on voittajajoukkueessa, Karttunen näkee.

Hankkeen kotisivut ovat osoitteessa www.kaleidoskooppi.fi.

Teksti Timo Riihentupa
Kuvat Kaleidoskooppi-hanke
16.5.2012