Lasten yliopistokeskus

Luento lapsille: Professori ei ollutkaan hajamielinen 26.9.2008Toejoen ala-asteen kolmas- ja neljäsluokkalaiset pääsivät tekemään historiaa Tutkijoiden yö -tapahtumassa Porin yliopistokeskuksessa. Pienet koululaiset osallistuivat ensimmäiselle...


Luento lapsille: Professori ei ollutkaan hajamielinen

26.9.2008

Toejoen ala-asteen kolmas- ja neljäsluokkalaiset pääsivät tekemään historiaa Tutkijoiden yö -tapahtumassa Porin yliopistokeskuksessa. Pienet koululaiset osallistuivat ensimmäiselle yliopistokeskuksessa järjestetylle lasten yliopistokeskus -luennolle.

Idea lasten yliopistosta on saatu saksalaisista yliopistoista, missä se on vakiinnuttanut paikkansa viimeisen kymmenen vuoden aikana ja muodostunut tärkeäksi osaksi yliopistollista toimintaa. Suomessa suurta suosioita saavuttanutta lasten yliopistoa on ensimmäistä kertaa kokeiltu viime lukuvuonna Turun yliopistossa, missä siitä on tarkoitus kehittää pysyvää toimintaa. Porissa ensimmäisenä luennoitsijana toimi kulttuuriperinnön professori Outi Tuomi-Nikula Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitokselta. Luennon aiheena oli ”Kuka pelkää mustaa miestä?”

Erilaisuus ja kiusaaminen esillä

Outi Tuomi-Nikulan luento käsitteli erilaisuutta ja kiusaamista, luennon esimerkkeinä Tuomi-Nikula käytti muun muassa vanhojen satujen kuten H.C. Andersenin Ruma Ankanpoikanen tai Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntää erilaisuuden vieroksumista. Kaikki oppilaat kertoivat joskus pelanneensa ”kuka pelkää mustaa miestä” -peliä, mutta miksi mustaa miestä sitten muka pitäisi pelätä?

– Mikä siinä mustassa oikein sitten pelottaa? Tuomi-Nikula kysyi koululaisilta ja sai aivan oikean vastauksen.
– Koska silloin alkaa mielikuvitus laukata, yleisön joukosta vastattiin.
Lapset pohtivat yhdessä Tuomi-Nikulan kanssa erilaisia syitä kiusaamiseen ja yhdessä kaikki tulivat siihen tulokseen, että kiusaaminen on tyhmää.
– Koska kaikki me olemme pohjimmiltamme aivan samanlaisia ihmisiä, Tuomi-Nikula vielä korosti.

”Luento oli kiva”

Aivan uusi asia ei erilaisuuden hyväksyminen Toejoen alakoululaisille kuitenkaan ollut.
– Luento oli ihan kiva, vaikka tiesinkin jo, ettei ketään saa haukkua, kommentoitiin luennon jälkeen.
Myös luennon sisältö osattiin hyvin kiteyttää.
– Erilaisuus on sellaista, ettei sitä saa pilkata.
Toejoen alakoulun 4 A:n opettaja Arja Meri myönsikin, että kiusaamisasioita on koulussa käsitelty jo koko syksy.

– Jatkossakin näiden luentojen aiheet saisivat kuitenkin olla juuri tällaisia, ihmisten välisiä asioita käsitteleviä, Arja Meri totesi.

Oppilailla oli seuraavasta luennon aiheesta hieman toisenlainen mielipide.
– Jotain urheilua sen pitää olla.
Ehdotuksiksi tulivat ainakin pesäpallo, ratsastus ja jalkapallo.www.ucpori.fi/lastenyliopisto


Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg