Gradutyö pokeriharrastuksesta

Ajankohtaisuus valttina Porin yliopistokeskuksen päätösjuhlissa palkittiin myös Vuoden opinnäytetyö. Jokainen yliopistokeskuksen yksikkö voi ehdottaa yhtä tutkimusta vuoden opinnäytetyöksi, joista alumnineuvos valitsee voittajan. Tänä vuonna...


Ajankohtaisuus valttina

Porin yliopistokeskuksen päätösjuhlissa palkittiin myös Vuoden opinnäytetyö. Jokainen yliopistokeskuksen yksikkö voi ehdottaa yhtä tutkimusta vuoden opinnäytetyöksi, joista alumnineuvos valitsee voittajan.

Tänä vuonna voittajaksi valikoitui Tampereen yliopiston Porin yksikön opiskelija Kalle Lindin pro gradu -tutkielma ”Arki, arvot ja addiktio – pokeriharrastajien keskustelua riippuvuudesta”.

Jatkoa kandityölle

Tutkimuksessa Lind analysoi erityisesti sitä, miten pelaajat määrittelevät omaa pelaamistaan. Työssä tarkastellaan pokeriharrastajien riippuvuutta määrittelevää verkkokeskustelua. Tutkimusaineistona Lind käytti nettipokerin pelaajien nettikeskusteluja.

Vuoden opinnäytetyön valitseva Alumnineuvosto korosti valinnassaan tutkimuksen ajankohtaisuutta sekä problemaattista ja arkaa aihepiiriä.

Lindin mukaan positiivisesti käsitettynä pokeriharrastukseen voi kehittyä elämää rikastuttava hyvänlaatuinen riippuvuussuhde, intohimo. Riippuvuus koetaan normaaliksi osaksi ihmisyyttä, mutta toisaalta riippuvuudesta puhutaan myös sairautena.


- Sosiologisesti aihe on aina ollut minua kiinnostava, sillä kyseessä on pieni sosiologinen maailma. Tein kandityön myös rahapelaamisen postmodernista elämäntavasta, Lind perustelee tutkimusaihettaan.

Sama teema myös väitöskirjassa

Lind tulee jatkossakin pyörimään rahapelaamisen ympärillä, sillä hän työstää tällä hetkellä väitöskirjaa samasta aihepiiristä.


- Teen tällä hetkellä väitöstutkimusta, jossa aihe pyörii saman alueen ympärillä. Aiheenani on rahapelaaminen ja rikollisuus, Lind paljastaa

Entä onko Lind itse innokas pokeripelaaja, kun tutkimukset ovat sijoittuneet rahapelien maailmaan?

- Itse en ole pokeriharrastaja, mutta olen toki pelannut muutaman kerran tutkimusmielessä, Lind päättää.

Teksti ja kuvat Timo Riihentupa