Yrittäjyys kannattaa aina

Tarjolla tietoa yrittäjyydestä Onko sinulla yritysidea, mutta et tiedä, mitä sillä pitäisi tehdä? Jos näin on, Porin yliopistokeskuksen naapurissa majaansa pitävä Prizztech Oy on paikka, minne kannattaa suunnata. Tuodakseen esiin yrittäjyyden...


Tarjolla tietoa yrittäjyydestä

Onko sinulla yritysidea, mutta et tiedä, mitä sillä pitäisi tehdä?

Jos näin on, Porin yliopistokeskuksen naapurissa majaansa pitävä Prizztech Oy on paikka, minne kannattaa suunnata.

Tuodakseen esiin yrittäjyyden mahdollisuuksia Prizztech on järjestänyt pitkin kevättä kaikille avoimia ”Minustako yrittäjä?” -infoja, joissa on ollut mahdollisuus päästä tutustumaan yrittäjyysmaailman saloihin.

- Näiden infojen ajatuksena on ollut se, että olemme kertoneet perustietoja siitä, mitä yrittäjyys on.  Jos asiasta on kiinnostunut enemmän, mahdollista on myös ollut varata aika henkilökohtaiseen neuvontaan.

- Kaiken taustalla on tietysti se, että tehtävämme on edistää yrittäjyyttä, kertoo Prizztechin palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi.

Turun kauppakorkeakoulun yrittäjyysprofessori Ulla Hytti on tyytyväinen siitä, että yrittäjähenkiset pääsevät nykyisin entistä helpommin tekemisiin toistensa kanssa.


- On hyvä, jos yrittäjyydestä kiinnostuneet löytävät toisensa ja syntyy vahvoja verkostoja. Autetaan toinen toisia yhteisöllisyyden hengessä. Uskon, että sitä kautta moni pääsee liikkeelle vahvemmalta pohjalta kuin jos yrittäjyyttä ja omaa ideaa miettisi vain yksin, Hytti selventää.

Opiskelijoista yrittäjiä

Akateeminen yrittäjyys on perinteisesti ollut harvinaista. Viime vuosien aikana opiskelijoiden into oman yrityksen perustamiseen on kuitenkin kasvanut.

- Ehkä tietoa yrittäjyydestä on tarjolla nykyisin enemmän ja opiskelijoiden taidot ovat kasvaneet. Myös hyvät kokemukset voivat olla yksi syy suosion kasvuun, miettii Prizztechin hallintosihteeri Maria Vainionpää.

Opiskelijayrittäjät ovat kuitenkin yhä harvinaisuuksia. Vainionpää paljastaa, että Prizztechin yleisin yrittäjäasiakas on 30–40-vuotias ammattikoulun käynyt henkilö.

- Ehkä korkeakoulusta valmistuneet haluavat työkokemusta ennen yrityksen perustamista. Myös tieto saattaa lisätä tuskaa, hän uskoo.

Suoraa palautetta ammattisilta

Niemi ja Vainionpää toivovat, että tulevaisuudessa yhä useampi opiskelija miettisi yrittäjyyttä. He toivottavat kaikki yrityksen perustamista miettivät keskustelemaan Prizztechille.

- Sanomme myös suoraan, jos yritysidea ei ole meidän mielestämme toimiva. Se on meidän vastuumme. Lopullinen päätöksen tekee tietysti asiakas itse, Niemi sanoo.

Taloudellinen tilanne on Suomessa ja muualla maailmassa tällä hetkellä hankala. Kannattaako yrittäminen nykyisessä tilanteessa?

- Yrittäjyys kannattaa aina. Se on tietysti selvää, että pitää olla riittävän hyvä palvelu ja tuote, Niemi korostaa.

Yrittäjyysprofessori Hytti on samoilla linjoilla.

- Yrittäjäksi ryhtyminen on henkilökohtainen päätös, johon sisältyy aina taloudellisia ja sosiaalisia riskejä, jotka yrittäjäksi ryhtyvän on tärkeää ymmärtää.

- Hyvä mittari on minusta se, että jokaisen yliopistosta valmistuvan pitäisi tietää, että yrittäjyys on relevantti uravaihtoehto myös akateemisesti koulutetuille, ja kaikilla valmistuvilla on yrittäjyyden perusvalmiudet, hän päättää.


Prizztechin loppukevään ”Minustako yrittäjä” -infojen aikataulut ovat osoitteessa www.prizz.fi/tapahtumat.

Teksti ja kuvat: Timo Riihentupa