Yliopistokeskus kansainvälistyy

Syksyllä saapuu kolmisenkymmentä vaihto-opiskelijaa Ensi syksynä Porin yliopistokeskus siirtyy kansainvälisempään sykkeeseen, kun Porin yliopistokeskuksen kansainvälistämishankkeen ensimmäiset vaihto-opiskelijat saapuvat Poriin. Tampereen teknillisen...
Syksyllä saapuu kolmisenkymmentä vaihto-opiskelijaa

Ensi syksynä Porin yliopistokeskus siirtyy kansainvälisempään sykkeeseen, kun Porin yliopistokeskuksen kansainvälistämishankkeen ensimmäiset vaihto-opiskelijat saapuvat Poriin. Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikön koulutussuunnittelija Hanna-Kaisa Desavelle ja yliopisto-opettaja Paula Sarsama kertovat, että Education goes global -hankkeen tiimoilta Puuvillaan tulee noin kolmekymmentä vaihto-opiskelijaa.

- Tarve ja halu kansainvälistymiselle on ollut jo pitkään muun muassa englanninkielisen opetuksen muodossa. Se on vain tähän asti ollut hieman muna-kana -ongelma. Ei ole ollut resursseja suunnitella kansainvälistä opetustarjontaa ja toisaalta ei vaihto-opiskelijoitakaan, joten opetuksen tarjoaminen vieraalla kielellä ei olisi ollut mielekästä, Desavelle näkee.

TTY:n ja Turun yliopiston yhteistyöllä

Aikaisemmin yliopistokeskuksessa on ollut vain yksittäisiä vaihto-opiskelijoita sekä Aalto-yliopiston Porin yksikössä on oman kansainvälisen maisterinohjelmansa tiimoilta. Syksyllä saapuva vaihto-opiskelijoiden joukko tulee Tampereen teknillisen yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun tarjoamiin opetuksiin. Myös Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma on mukana ainakin yhdellä kurssilla. Opetustarjontaa täydennetään itsenäisesti suoritettavilla jaksoilla.

- Se on elinehto tällaiselle hankkeelle, että sitä tehdään yhdessä. Vaihto-opiskelijoille on tarjolla noin kaksikymmentä kurssia yhdeksänkymmenen opintopisteen edestä. Tarjonta on pääsääntöisesti samaa, mitä opetuksessa on ollut aiemminkin. Mukana on myös uusia kursseja, kuten Serious Game Design. Tarkoitus onkin, että vaihto-opiskelijat ja suomalaiset opiskelijat ovat heti luonnollisesti tiiviissä kontaktissa keskenään, Desavelle ja Sarsama kertovat.

Merkittävä mahdollisuus opiskelijoille

Hankkeessa käytetään emoyliopistojen nykyisiä vaihto-opiskelijakumppanuuksia. Kumppanuusyliopistojen määrä on heidän mukaansa todella laaja, eikä pysty vielä sanomaan yhtään mistä päin opiskelijoita olisi tulossa.

- Markkinoinnissa on hieman enemmän Eurooppaan keskitytty ihan vain helpompien käytännön järjestelyjen vuoksi. Tavoite on, että he olisivat koko lukuvuoden täällä, mutta esimerkiksi Ranskan vaihto-opiskelusäännöstö on niin tiukka, että puoli vuotta on monille todennäköinen vaihtoehto, Sarsama sanoo.

Heidän mukaansa vaihto-opiskelijahanke on nykyisille yliopistokeskuksen opiskelijoille merkittävä mahdollisuus.

- Osa vielä miettii vaihtoon lähtöä, osalla ei ole välttämättä edes mahdollisuutta siihen, mutta nyt olisi esimerkiksi kansainvälisen tutor-toiminnan myötä ainutkertainen tilaisuus luoda tiiviitä kontakteja ja avata uusia näkökulmia, Desavelle vakuuttaa.

Teksti ja kuvat Iiro Lehtonen
13.12.2012