Pointer ja PoTka: TTY, järkeä säästöihin, yliopistokeskus ei saa kuihtua!

Pointer ja PoTka: TTY, järkeä säästöihin, yliopistokeskus ei saa kuihtua!22. toukokuuta Yle Satakunta ja Satakunnan Kansa julkaisivat uutisen, jonka mukaan Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) harkitsee lomautuksia ja toisen tutkinto-ohjelmansa...

Pointer ja PoTka: TTY, järkeä säästöihin, yliopistokeskus ei saa kuihtua!

22. toukokuuta Yle Satakunta ja Satakunnan Kansa julkaisivat uutisen, jonka mukaan Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) harkitsee lomautuksia ja toisen tutkinto-ohjelmansa lakkauttamista Porin yliopistokeskuksen yksiköstään. Tiedotteessaan TTY kertoo pyrkivänsä vetovoimaiseen, kilpailukykyiseen, sekä Porin seudun ja Satakunnan kannalta, merkittävään koulutustarjontaan. Tämä saavutetaan yhdistämällä kaksi tutkinto-ohjelmaa yhdeksi ja vähentämällä opiskelijoiden sisäänottoa.

Harkittu säästäminen on hyve. Mielestämme viime vuonna miljoonien ylijäämän tehneen TTY:n tulisi kunnioittaa päätöksissään Satakunnan tarpeita omaan diplomi-insinöörikoulutukseen. Miksi kovaa taloudellista tulosta tehneen oppilaitoksen on vähennettävä sisäänottoa ja käytävä YT-neuvotteluja?

Porin yliopistokeskuksen monipuoliset yksiköt opiskelijoineen ja henkilökuntineen pitävät kaupungin elävänä. Koulutettu työvoima tuo Satakuntaan tuiki tärkeää osaamista, joka kehittää maakunnan taloutta auttaen yrityksiä kansainvälisessä kilpailussa. Pahimmillaan ilman yliopistokeskuksen luomaa tervehdyttävää tuulahdusta, Porista muodostuu jo oman sarkansa kyntäneiden eläkeläisten kaupunki nuorten muuttaessa koulutus- ja työmahdollisuuksien perässä muihin kaupunkeihin.

Esimakua opiskelupaikkojen vähennysten vaikutuksista kaupunkiin on antanut TTY:n ylioppilaspohjaisen sisäänoton lopettaminen. Päätös on köyhdyttänyt porilaista opiskelijaelämää ja mitä todennäköisimmin vaikuttanut haitallisesti kaupungin vetovoimaisuuteen. Uhkaako sisäänoton pienentäminen pienen yksikön opetuksen kustannustehokkuutta?

Tutkintorakenteiden ajoittainen tarkastelu on järkevää. Toivomme kuitenkin, että tutkintorakenteiden tarkastelu johtaisi tutkinto-opiskelun kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen Porissa, ei toistuviin supistuksiin. Keinoja tähän varmasti löytyy, jos niitä yritetään etsiä. Yliopistokeskus on saanut alkunsa 1983 kun Tampereen teknillinen yliopisto avasi koulutus- ja tutkimuslaitoksen kaupunkiin. Olisi sääli, että Porin yliopistokeskuksen perustaja sammuttaisi valot Puuvillalla.


Eeva Louhela
Pointer ry

Mikko Kangasoja
Potka ry