Karhu, kirves ja punainen kukko – Porin Vapaaehtoinen Palokunta 1863 - 2013

Karhu, kirves ja punainen kukko – Porin Vapaaehtoinen Palokunta 1863 - 2013Turun yliopistossa on ollut vuosina 2009–2013 käynnissä Porin Vapaaehtoista Palokuntaa koskeva tutkimushanke. Hankkeen tulokset esitellään uudessa historiateoksessa Karhu, kirves ja punainen kukko.
Teoksen julkistamis- ja tiedotustilaisuus pidetään Satakunnan Museossa (Hallituskatu 11, Pori) torstaina 11.4. klo 10.00. Tiedotustilaisuudessa esitellään myös Satakunnan Museon Kamarissa 12.4. avautuvaa juhlanäyttelyä Karhu, kirves ja punainen kukko - Porin VPK 150 vuotta.

Porin Vapaaehtoinen Palokunta perustettiin vuonna 1863 kaupunkiin, jonka muistiin vuoden 1852 suurpalo oli jättänyt lähtemättömät jäljet. Myöhemmin yhdistyksen rooli ja tehtävät laajenivat ja se verkottui monella tavoin osaksi kaupungissa toimivaa kansalaisyhteiskuntaa. Yhdistys ja sen jäsenet sopeutuivat toimintaympäristönsä muutoksiin sekä tasaisen kehityksen kausina että kriisiaikoina. 2000-luvun haasteena yhdistys on sopeutunut sopimuspalokunnan tehtäviin. Porin Vapaaehtoisen Palokunnan historiaa käsittelevä teos valaisee Porin kaupungin menneisyyttä yhdistystoiminnan näkökulmasta. Puurakenteisten kortteleiden pahin uhka oli punainen kukko. Sitä torjumaan tarvittiin palomiehen kirves.

Porin Vapaaehtoisen Palokunnan historia on värikäs ja monivaiheinen luku Porin kaupungin, Satakunnan ja suomalaisen yhdistystoiminnan historiassa. Turun yliopiston tutkimushankkeeseen osallistuneet kirjoittajat Suvi Aitto-oja, Riina Haanpää, Johanna Jakomaa, Anni Ruohomäki, Susanna Siro, Anna Sivula ja Jenni Tuulasjärvi kertovat tässä teoksessa, miten yhdistys on ollut läsnä Porin kaupungissa ja suomalaisen kansalaisyhteiskunnan muotoutumisessa. Tutkimushankkeen vastuullisena johtajana on toiminut dosentti Anna Sivula. Kirjan ovat toimittaneet Suvi Aitto-oja ja Anna Sivula. Kuvatoimituksesta ja kuvankäsittelystä on vastannut kirjahankkeen toimitussihteeri Suvi Aitto-oja.

Hanke on toteutettu yhteistyössä Porin Vapaaehtoisen Palokunnan kanssa. Tutkijoilla on ollut tukenaan VPK:n asettama ohjausryhmä. Porin Vapaaehtoisen Palokunnan puheenjohtaja Petri Vallin, sihteeri Lauri Lempinen ja tiedottaja Antero Luonila muodostivat aluksi ohjausryhmän ytimen, ja hankkeen edetessä mukaan liittyivät Porin Vapaaehtoisen Palokunnan kunniapäällikkö Matti Kraapo ja puheenjohtaja Tarja Hakanen.

Lisätiedot:
Turun yliopisto, Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma (Pori)
Anna Sivula
ansivu(at)utu.fi
040 8387158