Työ tekijäänsä opettaa - humanistien kertomuksia

TYÖ TEKIJÄÄNSÄ OPETTAA – HUMANISTIEN KERTOMUKSIA11.3.2006 Humanistisella alalla alkuperäinen koulutus voi olla suuntaa antava tai sitten se vaihtuu kokonaan toiseksi. Turun yliopiston ja Taideteollisen korkeakoulun...
TYÖ TEKIJÄÄNSÄ OPETTAA – HUMANISTIEN
KERTOMUKSIA


11.3.2006

Humanistisella alalla alkuperäinen koulutus voi olla suuntaa antava tai sitten se vaihtuu kokonaan toiseksi. Turun yliopiston ja Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoille suunnattu urasuunnitteluseminaari johdatteli uravalinnan ohdakkeiselle polulle. Keskustelun alustajina toimivat Risto Kupari Porin kaupungin kulttuuritoimesta, Eeva Pilke, tutkija Taideteollisen Porin yksiköstä, Lauri Putkonen, tutkija ja freelance-yrittäjä sekä Ari Kivimäki, yrityskonsultti.

Luovuus, kekseliäisyys sekä oman itsensä myyminen toimeksiantajille ja työnantajille nousivat keskeisiksi työn saamisen suhteen. Risto Kupari totesi, että on helpompi antaa työtä sellaiselle jonka tuntee. Ari Kivimäki taas kertoi palkanneensa assistentin sillä perusteella, että osaamisalue oli tarkasti rajattu ja tehtävän tuli olla ennestään tuttu. Lauri Putkonen totesi, että jätti viran Museovirastolla 36 vuotta sitten ja on sen jälkeen toiminut freelance-yrittäjänä. Eeva Pilke sanoi byrokratian pyörityksen syövän suuren osan humaania luovuutta, vaikka onkin tällä hetkellä onnellisessa asemassa kuukausipalkkaisena tutkijana.

Akateeminen tutkinto: peruskoulutus

Yhteistä keskustelun alustajille oli, että alkuperäinen yliopistokoulutus on sittemmin kuljettanut kauas alkuperäisestä. - Saksan kielen kääntäminen ei sittenkään ollut se juttu, vaan graafiset käyttöliittymät alkoivat kiinnostaa, sanoi Eeva Pilke.

Yleistä historiaa ja kulttuurihistoriaa opiskellut Ari Kivimäki löysi itsensä sittemmin Yleisradion toimittajana Pohjanmaalla ja yrittäjän poikana ei arkaillut perustaa omaa yritystä. Oman elämän vahvuudet sekä kiinnostuksen kohteet kannattaa hyödyntää.

Risto Kupari oli alkujaan agrologi, muttei ole päivääkään tehnyt maatalousneuvojan töitä. Muusikko toimi epäpätevänä musiikinopettajana vuosikaudet, kunnes palasi kotikaupunkiinsa Turun yliopiston aloitettua kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman syksyllä 2001. Kupari valmistui filosofian maisteriksi ensimmäisten joukossa viime marraskuussa ja on työssä Porin kaupungin kulttuuritoimessa projektisihteerinä.

Lauri Putkonen on taidehistorioitsija ja tekee rakennetun ympäristön selvityksiä kunnille ja maakuntaliitoille. - Yrittäjänä pitää olla aina saatavissa ja reagoida tarjouspyyntöihin heti, muuten jää auttamatta ulos seuraavilla kerroilla, kertoo pitkän pitkän linjan akateeminen yrittäjä.

Pätkätyöt ovat ikävää todellisuutta humanistisella alalla. Itsensä kannattaa pätevöittää monella alalla, sillä työn kuva ja sisältö saattaa olla toisenlainen kuin mihin aineyhdistelmä pätevöittää. Akateeminen tutkinto antaa kuitenkin riittävät perusvalmiudet lähes mihin työhön tahansa. Ja työhän tekijäänsä opettaa. Tietyt ilmiöt kannattaa kuitenkin muistaa työntekijänä.

- Harmaan talouden töihin ei kannata lähteä senkään takia, ettei niistä jää merkintöjä cv:hen myöhemmin hyödynnettäväksi, täsmentää Ari Kivimäki.

Linkit:
www.aarresaari.net

Teksti: Eeva Sinerjoki