Tiedettä vai stand upia?

Perjantai-illan huumaa tieteen keinoin ” – Menkää heti maanantaiaamulla haukkumaan pomo, v***u!”, kehottaa johtamiseen erikoistunut kauppatieteiden tohtori myöhään perjantai-illalla yleisölleen. Mistä on kyse? Science Slamista! Porin ensimmäinen...

Perjantai-illan huumaa tieteen keinoin

” – Menkää heti maanantaiaamulla haukkumaan pomo, v***u!”, kehottaa johtamiseen erikoistunut kauppatieteiden tohtori myöhään perjantai-illalla yleisölleen.

Mistä on kyse? Science Slamista!

Porin ensimmäinen Science Slam -tapahtuma järjestettiin osana TiedeAreena-tapahtumaa. Science Slam on erityisesti Keski-Euroopassa suosittu tapa popularisoida tiedettä. Science Slamissa tutkijat kiipeävät yksitellen lavalle ja jokaisella on 10 minuuttia aikaa lumota ja innostaa yleisö tutkimusaiheestaan.

Asiantuntijaraati antaa palautetta esitysten jälkeen. Lopullisen voittajan valitsee kuitenkin yleisö.

Saunasta kiroiluun

KulttuuriKulmassa pidetyssä tapahtumassa oli yhteensä viisi eri esiintyjää. Porin yliopistokeskuksen jatko-opiskelijoista ja tutkijoista Laura Puromies, Tuomas Korvenkangas, Salla Siivonen, Harri Virolainen ja Kati Heljakka uskaltautuivat täpötäyteen ahdetun KulttuuriKulman eteen.

Tutkimusaiheet vaihtelivat saunomisesta aurinkoenergiaan ja aikuisten nukkeleikkeihin. Porin Science Slamin ylivoimaiseksi voittajaksi nousi yliopistonlehtori Harri Virolainen aiheellaan ”Perkele! Kiroilemalla työhyvinvointia”.

Esityksessä Virolainen korosti useiden voimasanojen avulla rehellisten tunteiden ilmaisun merkitystä työhyvinvoinnin kannalta. Jos työpaikalla kiroilu ja pomoille valittaminen tuntuu oikealta, silloin niin pitää myös tehdä.


Eritasoisia esityksiä

Perjantai-illan tunnelmissa ollut yleisö repesi esitysten aikana muutamaan otteeseen naurunremakkaan. Paikalle tullut Porin yliopistokeskuksen opiskelija Linnea Kotiniemi piti esityksiä epätasaisina.


- Kaikki esitykset eivät olleet ihan samalla tasolla. Ehkä osalle esiintyjistä tapahtuman tarkoitus oli jäänyt vähän kysymysmerkiksi.

Kotiniemi oli kuitenkin tyytyväinen, että Porissakin on yhä enemmän uusia ja erilaisia tapahtumia myös akateemisessa maailmassa. Hän toivoo, että esiintyjien viihdyttävämpi ote tarttuisi myös luennoille.


- Luennoilla pysyy paremmin hereillä, jos luennoitsija osaa innostaa tai hauskuuttaa opiskelijoita. Ei kukaan jaksa montaa tuntia vain paikallaan ja kuunnella, jos luennoitsija ei osaa esiintyä. Onneksi ainakaan meidän puolella tätä ongelmaa ei ole ollut, digitaalista kulttuuria pääaineenaan opiskeleva Kotiniemi iloitsi.

Teksti: Timo Riihentupa