Suomen Akatemian tiedekahvila

Sosiaalinen media löytää tiensä miehisen miehen kännykkään 27.9.2008Mobiiliteknologian ulottuvuudet rikkovat hurjaa vauhtia myös niitä stereotypioita, joita on totuttu rakentamaan niiden käyttäjistä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käyttäjät...


Sosiaalinen media löytää tiensä
miehisen miehen kännykkään

27.9.2008

Mobiiliteknologian ulottuvuudet rikkovat hurjaa vauhtia myös niitä stereotypioita, joita on totuttu rakentamaan niiden käyttäjistä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käyttäjät löytyvät aivan uusista ympyröistä.

Suomen Akatemian järjestämässä Tiedekahvilassa Porin yliopistokeskuksen Tutkijoiden yö -tapahtumassa esitelmöinyt Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikön professori Jari Multisilta tunnustautui itse Facebookin aktiivikäyttäjäksi.

– Lapsilla ja nuorillahan, ja varsinkin tytöillä, on aina ollut kaverikirjoja. Facebookissa on tämä sama idea onnistuttu myymään myös miehille ja aikuisille. Sen ideana on yksinkertaisesti kertoa itsestä muille ja hankkia kavereita. Kaveripiiri on sellaisten luotettujen ihmisten piiri, joille haluan kertoa itsestäni jotakin, Multisilta esitteli.

Jari Multisilta kertoo itse päivittävänsä Facebook-profiiliaan aktiivisesti.
– Siinä on hauskaa se, että Facebookissa minulla on ystäviä, joita en ole nähnyt fyysisesti vuosiin ja joiden kanssa nyt olemme löytäneet toisemme uudelleen.

Yhteisö taskussa

Menevälle aikuiselle miehelle ja naiselle yhteisölliset kokemukset ovat saatavilla joka paikkaan … mobiilina.

Web 2.0 -kännykän kautta onkin Multisillan mukaan saatavissa yhteisöllisiä kokemuksia ja sosiaalista mediaa, joka korostaa avointa kommunikointia, päätösvallan hajauttamista, tiedon vapaata jakamista ja uudelleen käyttöä.

– Näkymä ei ole kännykästä aivan yhtä monipuolinen kuin tietokoneen ruudulta, mutta sitä voi kuitenkin päivittää reissun päältä. Jotkut palvelut pystyvät lisäksi hyödyntämään kännykän GPS-paikannuspalvelua ja liittämään esimerkiksi kuvaan tiedon, mistä se on otettu tai kertomaan missä henkilö kulloinkin liikkuu, Multisilta selvittää.

Tulevaisuudessa mobiilipalvelut rakentuvat Multisillan mukaan entistä enemmän paikkatiedon ympärille.
– Tulevaisuudessa mobiililaitteet voivat kertoa paikan lisäksi paikkaan liittyvää muuta tietoa. Jos esimerkiksi olen menossa tiettyyn ravintolaan syömään lounasaikaan, kännykkä voi kertoa sen kavereilleni, Multisilta visioi.

Hyvä johtaja,
jo virtuaalitodellisuudessa!

Muita sosiaalisen median tapaamispaikkoja ovat Internet-maailmassa toimivat erilaiset metaversumit, joihin lasketaan kuuluviksi virtuaalimaailmat, peilimaailmat, lisätyn todellisuuden maailmat ja niin sanottu elämän loki eli life logging -ilmiö.

– Tulevaisuudessa voi olla sovelluksia, joihin tallentuisi puhe, kaikki mitä näen, sydämen syke ja jopa aivosähkökäyrä. Näihin tietoihin voitaisiin sitten myöhemmin palata, professori Multisilta ennustaa viime mainitusta.

Nykyisin virtuaalimaailmat eivät ole pelkästään pelejä vaan virtuaalimaailmoissa järjestetään nykyisin esimerkiksi kokouksia ja opiskellaan. Second life -virtuaalimaailmaan yritykset ovat perustaneet saaria, jotka toimivat markkinapaikkoina siellä vieraileville ihmisille.

– Kansanedustaja Jyrki J.J. Kasvi kertoi, että tulevaisuudessa voi tällaisten virtuaalimaailmojen rooleilla olla merkitystä jopa työpaikkahaastatteluissa. Jos olet menestynyt virtuaalimaailmassa, olet osoittanut potentiaalisia kykyjä myös tosielämässä olla johtaja, Multisilta kertoo.

Multisilta uskoo virtuaalimaailmojen palveluiden tulevan tuota pikaa myös kännyköihin.
– Teknologia periaatteessa toimii jo näillä tiedonsiirtonopeuksilla mobiililaitteisssakin. Samoin kännyköihin on tulossa 3D-näytöt, jolloin uppoutuminen virtuaalimaailmoihin on paljon syvempää.


Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg