Follow us
Pikalinkit
Käyntiosoite: Pohjoisranta 11 A
Puh. (02) 627 2700

Portviiniä porilaisopiskelijoilta

kuva: Pentti Pere, Satakunnan MuseoPortugalin vahvin brändi elävöittää Rosenlew-museon kevättä

20.04.2010

Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman opiskelijat ovat toteuttaneet Port - viini portugalista –näyttelyn yhteistyössä kansainvälisen European Heritage -maisteriohjelman ja Rosenlew-museon kanssa. Näyttely esittelee portviiniä, sen historiaa, portviini-teollisuutta ja viinin valmistusprosessia kuvin ja videoin höystettynä. Lisäksi esillä on portugalilaiseen viiniteollisuuteen liittyvää esineistöä sekä portviinietikettejä ja -esitteitä.

Sardiiniteollisuutta ja portviiniä

Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen opiskelijat lähtivät työstämään näyttelyä aivan alusta. Vain aihe oli ennalta määrätty. Se on peräisin European Heritage-maisteriohjelman viime lukukauden kurssilta, jonka aiheena oli portugalilainen kulttuuri.

- Kurssilaiset miettivät eri vaihtoehtoja näyttelyn aiheiksi ja lopulta valinta tehtiin sardiiniteollisuuden ja portviiniteollisuuden välillä, kertoo näyttelyä toteuttamassa ollut opiskelija Johanna Koskinen-Koski.

Näyttelyiden rakentaminen on Koskinen-Koskelle tuttua puuhaa entuudestaan. Portviini ja kulttuuri sen ympärillä olivat kuitenkin uusi tuttavuus.

- Reilut kaksikymmentä vuotta sitten Interraililla Portugalin Portossa vieraillessa budjetti kesti vain halvan punaviinin, Koskinen-Koski naurahtaa.

Soitto Sysmään

Kontakteja Portugaliin lähdettiin etsimään, kuinkas muuten, internetin kautta. Pian kävi selväksi, että yhteyshenkilöiden ja yhteistyökumppanien tavoittaminen ei olisi aivan yksinkertaista. Sähköposteihin ei vastattu, tai ne eivät jostain syystä löytäneet perille.

- Jossain vaiheessa saimme käsiimme Suomessa seitsemäntoista vuotta asuneen portugalilaisen Humberto Saraivan yhteystiedot, Koskinen-Koski kertoo.

Sysmässä asuvan Saraivan löytäminen osoittautuikin todelliseksi iskuksi kultasuoneen. Hänen kontaktiensa avulla asiat alkoivat edetä. Projektin yhteydessä selvisi, että opiskelijoiden arvostus ei kaikkialla ole kovin korkea. Kun kuvioihin astui Suomen Madridin-Instituutin Portugalin asiamies Mika Palo ja paikallinen kontakti Saraiva, yhteistyökumppaneita alkoi löytyä.

- Törmäsimme kulttuurieroihin muutenkin; kun suomalaiset käyvät suoraan asiaan, etelä-eurooppalaiset odottavat small talkia. Sähköposti ei myöskään ole saavuttanut Portugalissa samanlaista asemaa viestintävälineenä kuin meillä, sanoo Koskinen-Koski.

Opiskelijoiden työn tuloksiin voi tutustua Rosenlew-museossa osoitteessa Kuninkaanlahdenkatu 14, Pori 26.3. – 5.9.2010.

Lisätietoja


Teksti: Piritta Huhta
Otsikkosivun kuva: Anu Elomaa

Näyttelyn esineet ovat lainassa Portugalista Museu do Dourosta (kuva: Pentti Pere, Satakunnan Museo)Poistu mobiilinäkymästä
Tämän sivun aliasosoite on http://www.ucpori.fi/portviinia_porilaisopiskelijoilta
Instagram @ucpori


Uutiset

Tapahtumat