Poriin perustettiin ylioppilasteatteri

Porin yliopistokeskuksessa perustettiin joulukuussa oma tiedettä ja taidetta törmäyttävä Porin ylioppilasteatteri eli tuttavallisemmin ”Pytti”. Teatteria hallinnoi Porin Ylioppilasyhdistys Pointer.

Johtajana toimii vuonna 2008 Sari Östman sekä taiteellisena johtajana Aarni Moisala.

Heti alkuun toimintaan ilmoittautui yliopistokeskuksesta kolmisenkymmentä innokasta teatterinharrastajaa. Pointer ry:n puheenjohtaja Malla Toikka kiittelikin tiedotusvälineille pitämässään puheessaan Porin ylioppilasteatteria helposti lähestyttävyydestään.

– Toivon, että tämä toiminta tulee jatkossakin olemaan sellaista, että jokainen, joka mukaan haluaa tulla, uskaltaisi sen myös tehdä, Toikka sanoi.

Teatterin johtaja Sari Östman kiitti puheessaan Pointer ry:tä turvallisesta hallinnollisesta katosta, Satakunnan taidetoimikuntaa toiminnan käynnistämiseen myönnetystä toiminta-avustuksesta sekä vielä erityisesti Porin yliopistokeskuksen johtajaa Martti Sinisalmea, joka on antanut teatterihankkeelle sen alusta saakka täyden ja ehdottoman tukensa.

– Meillä on tässä hanke, jossa yhteen hiileen puhaltavat insinöörit, ekonomit, humanistit, kuvataiteilijat ja sosiologit. Tämä on kaiken kaikkiaan aika hieno juttu, Östman esitteli.

– Toivomuksenamme tietysti on, että yhdessä saamme aikaan jotain täysin uutta ja innovatiivista,
jotain erilaista kuin muissa jo pitkiä perinteitä omaavissa ylioppilasteattereissa.

”Hurja joukko”

Porin ylioppilasteatterin taiteellinen johtaja Aarni Moisala kertoi teatterin toiminnan lähtevän samoista lähtökohdista kuin organisaatiokulttuurissa.

– Meillä on kasassa jo hurja joukko ja uskon, että yhdessä työstämme tätä lähtien siitä missä nämä ihmiset ovat ja millaisia toiveita heillä on ja sen mukaan rakennamme taiteellisen linjamme, Moisala sanoi.

Porin ylioppilasteatteri tulee Moisalan mukaan olemaan aktiivinen, turvallinen ja arvostettu teatteri.
– Arvostus lähtee siitä, että ylioppilasteatterien traditio on erittäin kova. Sieltä on tullut todella uutta teatteria ja uskon, että Porin ylioppilasteatterillakin tulee olemaan vahva uudistajan rooli, Moisala uskoo.

Aarni Moisalan mukaan Porin yliopistokeskuksen monitieteinen ympäristö luo jo itsessään huikeat puitteet teatterin tekemiselle.

– Kun meillä on monenlaista osaamista. On kauppatieteilijää, insinööriä, sosiologia, taiteilijaa, designeria – pannaan ne yhteen ja katsotaan mitä syntyy. Tätä minä kutsun törmäyttämiseksi, Moisala selvittää.

Uudenlainen elämyslaboratorio

Moisala linjaa Porin ylioppilasteatterin elämyslabraksi, jossa tutkitaan ihmismieltä ja sosiaalisia prosesseja. Sen sijaan ylioppilasteattereita perinteisesti leimaavaa poliittisuutta ja kantaaottavuutta ei Porin ylioppilasteatterissa Moisalan mukaan todennäköisesti tulla näkemään.

– Jos tämä olisi perustettu 20 vuotta sitten, tässä olisi sitä ehkä enemmän, mutta nyt haemme omaa juttuamme enemmän muualta kuin siitä, missä maailmassa mennään, Moisala pohtii.
– Toisaalta meidän pitää uskaltaa avata asioita, jotka liittyvät Porin yliopistokeskuksen sisäiseen toimintaan. Sitähän teatteri kuitenkin on.

Innokkaista tekijöistään huolimatta ei teatterikaan toimi ilman rahaa. Toimintansa ensimmäisenä vuotena Porin ylioppilasteatteri on saanut Satakunnan taidetoimikunnan 2000 euron avustuksen lisäksi tukea Porin yliopistokeskukselta.

– Tämä vuosihan ei vielä budjetillisesti ole mikään mahdoton, mutta ensi vuoden budjetti pitää olla jo reilusti suurempi, Aarni Moisala toteaa.

Varsinaista esiintymispaikkaa ei ylioppilasteatterilla toistaiseksi ole, mutta sekin asia
järjestynee, mikäli Poriin suunniteltu opiskelijatalo toteutuu.
– Pitkässä juoksussa, sanotaan 3-5 vuoden sisällä, tarvitsemme tietysti ihan oman näyttämötilan.

23.1.2008
Teksti: Eija Hammarberg