Follow us
Pikalinkit
Käyntiosoite: Pohjoisranta 11 A
Puh. (02) 627 2700

Pääkirjoitus

(16.2.2007)

Viime syksynä opiskelijat marssivat opintorahan korotuksen puolesta. Korotusta ei koskaan tullut. Nyt eduskuntavaalien alla yksi jos toinenkin puolue lupaa jälleen helpotusta opiskelijoiden toimeentuloon, ja kansanedustajaehdokkaat puhuvat vaalipaneeleissaan suurin suin tyhjille saleille. Opiskelijoita, sen enempää kuin muitakaan, eivät tyhjät lupaukset enää tunnu kiinnostavan.

Nyt olisi aika etsiä tästä kirjavasta ehdokkaiden joukosta sellainen henkilö, jonka todella voi luottaa nousevan barrikadeille opiskelijoiden puolesta. Tuore tutkimus kertoo joka toisen 15–25 –vuotiaan nuoren stressaavan. Stressin syiksi luetellaan kiire, liian suuret työmäärät, menestymis- ja suorituspaineet, epävarmuus ja taloudellinen tilanne. Tuttua ja karua kieltä myös monelle Porin yliopistokeskuksen opiskelijalle.

Mistä siis löytäisimme kansanedustajaehdokkaan, joka näkisi tämän kaiken vaikutukset pidemmälle tulevaisuuteen? Jos nuorten on käytävä opiskeluiden ohessa työssä maksaakseen jokapäiväisen elämisensä, viivästyvät opinnot. Vaihtoehtoisesti kituutetaan alle EU:n köyhyysrajan ja yritetään valmistua mahdollisimman nopeasti, mikä kasaa paineita ja aiheuttaa liian monelle uupumisen jo opiskeluaikana.

Nuoret ja eduskuntavaalit 2007 –tutkimus ennakoi vain 56 prosenttia nuorista äänestävän tulevissa vaaleissa. Riittävätkö heidän äänensä korjaamaan tulevalla hallituskaudella opiskelijoiden ja pätkätyöläisten asemaa?

Toisaalta, voimme me olla ylpeitäkin Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden jaksamisesta ja opintomenestyksestä. Tampereen teknillisen yliopiston tulospisteet, jotka muodostuvat muun muassa opiskelijoiden suorittamista opintopisteistä ja julkaisuista, nousivat vuonna 2006 14 prosentilla vuodesta 2005.  Maistereita valmistuu kaikista yksiköistä tiuhaan tahtiin, julkaisuja ilmestyy ja suuria hankkeita käynnistyy. Kuitenkin, tähän kaikkeen meillä olisi enemmän voimavaroja, mikäli ei tarvitsisi surra oman toimeentulonsa ja tulevaisuutensa puolesta.

Eija HammarbergPoistu mobiilinäkymästä
Tämän sivun aliasosoite on http://www.ucpori.fi/paakirjoitus
Instagram @ucpori


Uutiset

Tapahtumat