Opiskelijatalosta vihdoin totta

Opiskelijatalo Antinkatu 7:ään 30.4.2009Porilaisten opiskelijajärjestöjen jo kauan odottamasta opiskelijatalosta on vihdoin tulossa totta. Porin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 20.4.2009 osoittaa Antinkatu 7:ssä sijaitsevan kiinteistön...


Opiskelijatalo Antinkatu 7:ään

30.4.2009

Porilaisten opiskelijajärjestöjen jo kauan odottamasta opiskelijatalosta on vihdoin tulossa totta. Porin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 20.4.2009 osoittaa Antinkatu 7:ssä sijaitsevan kiinteistön opiskelijoiden käyttöön. Samanaikaisesti tehtiin päätös tarvittavien muutostöiden kartoittamisesta. Lisäksi kaupunginhallitus valtuutti teknisen apulaiskaupunginjohtajan Kari Hannuksen neuvottelemaan kohteeseen EU-rahoitusta.

– Opiskelijatalon toteuttamiseen on varattu kaupungin budjetissa 100 000 euroa. EU-tuki on tarpeen, mutta samalla se hidastaa toteuttamista raskaan byrokraattisuutensa ja kilpailuttamisten vuoksi, kertoo rakennuttaja Kari-Matti Haapala Porin kaupungin teknisestä palvelukeskuksesta.
Aiemmin Porin kaupungin työntekijöiden työterveysasemana toimineen talon sijainti on erinomainen. Lähellä ei sijaitse asuinhuoneistoja, joten myöskään talon iltatoiminnasta ei myöskään ole naapurustolle haittaa.

– Opiskelijajärjestöillä olisi hyvä tilaisuus yrittää järjestää tilaan jo esimerkiksi ensi jazzien ajaksi ravintolatoimintaa, jolla voisivat kerätä varoja toiminnalleen, Haapala vinkkaa.

Suunnittelu- ja rakennustöiden aikataulu ei tarkalleen vielä ole selvillä, opiskelijoiden käyttöön talo siirtyy kuitenkin heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu.

– Viimeistään vuoden 2010 lopulla uskoisin talon kuinkin olevan jo valmis, Haapala lupaa.

Tiloja moneen käyttöön

Opiskelijataloon on muutostöiden yhteydessä suunnitteilla ainakin 150 neliön biletila, sauna, toimistotiloja, useampia wc:itä sekä erilaisia aputiloja. Vappuhulinasta tavoitettujen Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Sanna Muurisen, Katja Mäkeläisen, Susanna Pakarisen, Henna Mikkosen ja Sanna Simolinin toiveissa on saada taloon erilaisia ajanviettomahdollisuuksia kuten karaokea, biljardia ja lautapelejä.

– Turussa vastaavassa talossa on esimerkiksi baaritiskikin. Tapahtumina voisi olla vaikka toogabileitä, tärkeintä on, että saadaan porilaisille opiskelijoille yhteisiä tapahtumia. Tärkeää olisi, että siellä voisi järjestää myös omien ainejärjestöjen bileitä, ettei tarvitsisi lähteä vuokraamaan ulkopuolisilta.

Opiskelijat valmiita hankkimaan rahoitusta

Porin Ylioppilasyhdistys Pointerin puheenjohtaja Wilhelmina Sederholm on kaupunginhallituksen päätökseen tyytyväinen.

– Olemme todella tyytyväisiä siihen, että päätös viimein tuli. Odottelemme vielä kuitenkin kuntokartoituksen valmistumista ennen kuin alamme asiaa juhlia, Sederholm toppuuttelee.

– Ulkopuolista rahoitusta talon kunnostaminen myös vaatii vielä paljon. Olemme asiasta alustavasti Pointerissa jo puhuneetkin. Faktaa on, että rahaa on tavalla tai toisella ryhdyttävä hommaamaan.
Talon toiminnoiksi Sederholm kaavailee ensisijaisesti kahvilaa, joka toimisi opiskelijoiden yhteisenä kokoontumispaikkana.

– Toki taloon toivoisimme myös muita kulttuuritapahtumia. Meillä on esimerkiksi Porin ylioppilasteatteri, joka voisi siellä kokoontua. Samoin Sammakolla ja Podialla on varmasti omia pienempiä porukoitaan, jotka voisivat talossa kokoontua. Ennen kaikkea talo on tärkeä kaikenlaisen opiskelijakulttuurin kehittämiselle. Opiskelijatoiminta kun on muutakin kuin dokaamista, Sederholm huomauttaa.

Teksti: Eija Hammarberg