Latvialaisvieraita yliopistokeskuksessa

LATVIALAISVIERAITA YLIOPISTOKESKUKSESSA 3.4.2006 Porin yliopistokeskuksessa nähtiin latvialaisvieraita Valkan kaupungista. EU-rahoitteinen hanke “Establishment of international study centre in Valka” tähtää kansainvälisen koulutuksen aloittamiseen ja...


LATVIALAISVIERAITA YLIOPISTOKESKUKSESSA

3.4.2006

Porin yliopistokeskuksessa nähtiin latvialaisvieraita Valkan kaupungista. EU-rahoitteinen hanke “Establishment of international study centre in Valka” tähtää kansainvälisen koulutuksen aloittamiseen ja etenkin koulutuskeskuksen perustamiseen Valkaan Pohjois-Latviaan.

Vierailijoiden tarkoituksena oli tutustua suomalaiseen yliopistomaailmaan, rahoitusrakenteeseen sekä opiskelijoiden asumisoloihin. Vierailuun kuului myös Reposaari-kierros, sekä käynnit Luontotalo Arkissa ja Rakennnuskulttuuritalo Toivossa.

Satakuntaliiton tiloissa käytiin läpi muun muassa Suomen koulutuspoliittista tilannetta ja verrattiin sitä Latvian vastaavaan. Projektipäällikkö Esko Pennanen totesi Suomessa olevan tällä hetkellä rahaa hankkeita varten, kunhan ideoita löytyy riittävästi, kun taas Latvian tilanne on nykyisellään päinvastainen. Latviassa on yksityisiä yliopistoja, jotka tulevaisuudessa tulevat korvautumaan julkisesti rahoitetuilla.

Vieraat olivat kiinnostuneita kuulemaan, onko Porissa opiskelija-asuntoloita, sillä he ovat kunnostamassa koulutuskeskuksen opiskelijoita varten vanhoja rakennuksia asuntolakäyttöön. Porissa asuntojen vuokrat vapaillakin markkinoilla ovat edulliset, joten asuntola ei ole monen opiskelijan ykkösvalinta toisin kuin suuremmissa suomalaiskaupungeissa.

Kaksoiskaupungin kansainvälinen ilmapiiri

7000 asukkaan Valka on muodostanut yhdessä virolaisen Valgan kanssa jo vuodesta 1920 alkaen mielenkiintoisen kaksoiskaupungin. Valtioiden välinen rajanylitys on vuosien mittaan helpottunut, mutta yhteistyötä on tarkoitus edelleen kehittää. Kieli- ja kulttuurimuuri on murrettu vähitellen. Kaksoiskaupungin läheisyydessä asuu puoli miljoonaa ihmistä ja tämä antaa hyvät edellytykset kansainvälisen koulutuskeskuksen perustamiseen. Opiskelijoita on tarkoitus houkutella ulkomailta erityisesti Venäjän kaupan opintoihin. Tällä hetkellä Valkassa toimii yliopistotasoiset talouden ja opetuksen koulutushaarat.

Unda Ozolina, Latvia-Viro-Insituutin johtaja kertoi Porin vierailussa olevan kiinnostavinta tutustua yliopistokeskuksen rakenteeseen. Eräät ryhmän jäsenet olivat aiemmilla vierailuilla käyneet Torniossa ja Haaparannassa, joskin todenneen tilanteen siellä toisenlaiseksi verrattuna heidän omaansa. Heillä esimerkiksi lääkintähenkilökunta tarvitsee sekä viron että latvian kielitaidon, sillä potilaat ovat kummaltakin puolen rajaa. Perusteilla on pikkulasten kielikouluja vuonna 2008 mahdollisen rajan avautumisen varalle. Yhteiselin käyttää nykyisin englantia ja venäjää kommunikointiin. Vastaavia eri maiden kaksoiskaupunkeja on Euroopassa vajaa kymmenen.

EU-asiantuntija Timo Kirkko-Jaakkola kertoi yhteistyön olevan erittäin konkreettista Suomen ja Baltian maiden välillä.

- Liivimaan kanssa on Joutsenten reitti- hanke, samoin useita vuosia jatkunut Satakunnasta Viron Viljandiin suuntautuva kulttuuriyhteistyö, kertoi Kirkko-Jaakkola.

Esko Pennanen muistutti vielä vieraita siitä, että Satakunta on kulttuurisesti ja luontonsa puolesta kuin Suomi pienoiskoossa. Kaikkea löytyy. Vieraita ihastutti erityisesti Jämin hiihto- ja lumimaahalli, missä voidaan hiihtää ympäri vuoden.

http://geosite.jankrogh.com/borders/valga_valka.htm

Teksti: Eeva Sinerjoki