Hyvinvointialan asiantuntijaksi Porissa

HYVINVOINTIALAN ASIANTUNTIJAKSI PORIN YLIOPISTOKESKUKSESTA5.3.2006Turun kauppakorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteistyössä järjestämä hyvinvointialan maisteriohjelma käynnistyy ensi syksynä. Hakuaika ohjelmiin päättyy 7.4. Opiskelijoiksi haetaan...
HYVINVOINTIALAN ASIANTUNTIJAKSI PORIN YLIOPISTOKESKUKSESTA

5.3.2006

Turun kauppakorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteistyössä järjestämä hyvinvointialan maisteriohjelma käynnistyy ensi syksynä. Hakuaika ohjelmiin päättyy 7.4. Opiskelijoiksi haetaan joko kandidaattitutkinnon suorittaneita kauppatieteen tai yhteiskuntatieteen opiskelijoita. Tradenomit saavat myös hakea ohjelmaan, joskin heidän opintonsa tulevat alkamaan ns. siltaopinnoilla. Yhteiskuntatieteen puolella opinnoiksi hyväksytään kandidaattiopinnot tai riittävä määrä avoimessa yliopistossa suoritettuja tutkintoja.

Molemmissa ohjelmissa työkokemus katsotaan eduksi ja nähtäväksi jää, millaisista opiskelijoista alkava ryhmä syksyllä koostuu. Ennakkokyselyt ovat osoittaneet, että kiinnostusta ja kysyntää on runsaasti. Perustuuhan koulutuksen alkaminen kentällä suoritettuun tarvekartoitukseen, jonka pohjalta koulutussuunnittelijat Sini Lehto ja Suvi-Maaria Tepora tekevät nyt markkinointi- ja suunnittelutyötä. - Eri-ikäiset opiskelijat lisäävät oletettavasti innovatiivisuutta koulutukseen, sanoo Sini Lehto.

Osa työllistyy yliopistolle opintojen jälkeen

Suomessa ainutlaatuinen koulutus kiinnostaa lähialueilla ja kauempana asuvia, mahdollisesti paluumuuttoa suunnittelevia satakuntalaisia. Koulutus perustuu tiiviiseen työelämän kytkentään ja tämä mahdollistaa työhön siirtymisen minimissään kahden vuoden opintojen päätteeksi. Opinnot voi suorittaa myös työn ohessa. Jokaiselle räätälöidään oma opintosuunnitelmansa, ja opinto-oikeuden saanut noudattaa omaa aikatauluaan valmistumisen suhteen. Kahden yliopiston yhteistyö näkyy siinä, että ristiinopiskelua on tavallista enemmän. Kauppatieteilijät suorittavat sivuaineena yhden sosiaalipuolen pääaineista, kuten sosiologian tai sosiaalipolitiikan. Kaikille yhteistä on ainakin johdatus hyvinvointipalvelujen kysymyksiin. - Koulutus toimii yhteistyössä muun muassa ammattikorkeakoulun kanssa esimerkiksi opettajavaihdon tasolla, sanoo Tepora. Hanke palvelee samalla Satakunnan korkeakoulustrategiaa.

Palvelusektorin uudet haasteet

Kuntasektori ja sen palvelurakenne elää murrosvaihetta. Liiketalousajattelun limittäminen osaksi julkisen sektorin palvelua on yksi suurista kysymyksistä koulutuksessa. Näkökulmien yhdistyminen on väistämätöntä. - Tuotteistaminen ja kilpailuttaminen ovat jo nyt todellisuutta myös kuntasektorilla, sanoo Suvi-Maaria Tepora. Sosiaalialan organisaatiossa palvelujen vaikuttavuuden arviointi on tuttua. Uutta on sen sijaan liiketaloudellisen ajattelumallin ulottaminen osaksi julkisia palveluja.

Molemmat koulutussuunnittelijat ovat valmistuneet Jyväskylän yliopistosta. Kauppatieteen osalta koulutusta suunnitteleva Sini on alkujaan ulvilalainen, mutta toimi viimeksi Helsingin yliopiston kasvatustieteen koulutussuunnittelijana. Helsinkiläisen Suvi-Maarian tausta on yhteiskuntatieteessä. Hän on opiskellut yhteiskuntapolitiikkaa ja kansantaloustiedettä ja suunnittelee Tampereen yliopiston osalta hyvinvointikoulutusta. Hän toimi aiemmin muun muassa Stakesilla tutkimusapulaisena.

- Suunnittelutyö on antoisaa ja erittäin laaja-alaista, sanovat molemmat suunnittelijat ja nauttivat silminnähden työstään.

Teksti: Eeva Sinerjoki