Humanistit perustivat kulttuuriosuuskunnan

Humanistien Kulttuuriosuuskunta Nyyfiikillä on tarjota monenlaista osaamista (8.1.2007)Historiikkeja ja historiateoksia, rakennus- ja maisemahistoriallisia selvityksiä, tutkimuksia, kursseja ja luentoja, näyttelyitä, konsultointia sekä käännös-,...


Humanistien Kulttuuriosuuskunta Nyyfiikillä
on tarjota monenlaista osaamista
(8.1.2007)

Historiikkeja ja historiateoksia, rakennus- ja maisemahistoriallisia selvityksiä, tutkimuksia, kursseja ja luentoja, näyttelyitä, konsultointia sekä käännös-, kielentarkistus- ja toimitustöitä – näitä kaikkia tarjoaa kymmenen Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen opiskelijan perustama Kulttuuriosuuskunta Nyyfiiki.

– Ajatus osuuskunnan perustamisesta lähti varmaan ensimmäisenä Elosen Päiviltä, jonka äiti on mukana Sataosaajat Osuuskunnassa, kertoo Nyyfiikin toimitusjohtaja Eeva Sinerjoki osuuskunnan alkuvaiheista.
Nyyfiikissä jokainen osallistuu aktiivisesti etsimään osuuskunnalle joko omia tai yhteisiä projekteja.
– Voimme tuottaa esimerkiksi historiateoksen ”valmis teos käteen” –periaatteella, sillä jäsentemme joukossa on monenlaisia taustoja ja osaamista jo aikaisemmistakin opinnoista, Sinerjoki kehaisee.

Yrityksen perustaminen ei osuuskunnan jäsenille tuottanut tuskaa, sillä apuna oli yliopistokeskuksen ABS (Academic Business Services)-yrityspalvelut ja Sataosaajien tietotaito sekä tietysti osuuskunnan oma osaaminen.
– Itselläni esimerkiksi on aiempina opintoina merkonomin paperit ja kokemusta liike-elämästä, mainitsee Sinerjoki.

Taidetoimikunnasta ensimmäinen
yhteistyökumppani

Vaikka kaikki Nyyfiikin jäsenet ovat opiskelleet samalla laitoksella, löytyy taustoista kuitenkin erilaisia aineyhdistelmiä. Suurin osa osuuskuntalaisista saa maisterin paperit käteensä tämän kevään aikana.

– Tiimityöskentely on tämän porukan kanssa jo tuttua, mikä helpottaa osuuskunnassa toimimista, huomauttaa Päivi Elonen, osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja.

Yksilöille jäsenet kokevat osuuskunnasta suurimman hyödyn olevan ryhmän tuessa.
– Keskustelu ja toisten antama palaute ovat tärkeitä. Osuuskunnalle taas on tärkeää, etteivät työt mene sivu suun, kun voimme aina ohjata työn jollekulle muulle jäsenellemme, ellei työn vastaanottanut henkilö itse ehdi tehdä, Jonna Suominen ja Päivi Elonen pohdiskelevat.

Syksyllä 2006 perustetulle osuuskunnalle on jo tullut muutamia työtilauksia.
– Teemme yhteistyötä suunnitteilla olevan Satakunnan taidetoimikunnan SatakuntaMallisto –hankkeen kanssa, lisäksi työn alla on Hiitola-säätiölle arkistonkeruuta, Sinerjoki kertoo.

Humanisteista ABS:n
ensimmäisiä yrittäjiä

Humanistien perustama osuuskunta on ensimmäinen Porin yliopistokeskuksen ABS:n asiakas ja sen avulla perustettu yritys. Akateemisten yrityspalveluiden projektipäällikkö Nina Laine iloitsee Nyyfiikin perustamisesta.

– Minulle oli hieno yllätys, että nimenomaan humanistit perustivat ensimmäisen yrityksen. Yrittäjyys on aina rohkea valinta, mutta Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen yksikön uudenlainen opetus antaa hyvät lähtökohdat yrittäjyyteen, koska se painottaa tieteellisen koulutuksen lisäksi käytännönläheisyyttä ja tiedon soveltamista.

– Osuuskunnalla on silti vielä edessä paljon markkinointityötä ja oman paikan etsintää, Laine huomauttaa.

– Tällaisen osuuskunnan perustaminen on kuitenkin suhteellisen riskitöntä, kun ei tarvita suuria investointeja eikä ole raskasta käyttöpääoman pyörittämistä. Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen opiskelijoilla on tähän hyvät edellytykset, koska jo opiskeluaikana he tekevät oikeita tilaustöitä ja heiltä löytyy myös projektihallinnan osaamista.


Nyyfiiki

Yhteydenotot: Eeva Sinerjoki puh. 044-5475679

Lisää akateemisista yrityspalveluista seuraavassa UCPoriNews-numerossa


Academic Business Services


Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg