Ei mikään lomamatka

Kentällä yhteistyö kehittyy Ovatko ulkomaan ekskursiot viihteellisiä lomamatkoja, vai jääkö matkalta opintojakin ajatellen jotain mukaan? Elokuussa Saarenmaahan ja sen kulttuuriin tutustuneet Turun yliopiston kulttuuriperinnön ja maisemantutkimuksen...


Kentällä yhteistyö kehittyy

Ovatko ulkomaan ekskursiot viihteellisiä lomamatkoja, vai jääkö matkalta opintojakin ajatellen jotain mukaan? Elokuussa Saarenmaahan ja sen kulttuuriin tutustuneet Turun yliopiston kulttuuriperinnön ja maisemantutkimuksen opiskelijat ovat sitä mieltä, ettei ekskursio ole ihan lomamatkakaan.


- Ehkä reissun tärkeintä antia on sellainen yhteisöllisyys ja verkottuminen. Niin hyvin ei toisia opiskelijoita tavallisessa opetuksessa opi tuntemaan, Jarmo Tamminen näkee.

Tukikohtana Saarenmaan yliopistokeskus

Lähes parikymmenen hengen matkaseurueen tukikohtana Saarenmaalla toimi Kuressaaressa sijaitseva Saarenmaan yliopistokeskus, joka on Turun yliopiston ja neljän virolaisen yliopiston sekä Saarenmaan maakunnan yhteinen. Yliopistokeskuksesta käsin ryhmä teki pitkiä päiväretkiä ympäri saarta, jossa jokainen kurssin opiskelija esitteli kulloisenkin vierailukohteen.

Sari Mäkirantaa kiinnosti etenkin se, miten monissa historiallisissa käänteissä mukana ollut Saarenmaa on sopeutunut ajan mukaan. Saarenmaan historia ja kulttuuri on rikasta ja ulkopuolisten valloittajien, saksalaisten, tanskalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten vaikutus eri aikakausina on jättänyt pysyviä merkkejä saaren maisemaan ja kulttuuriin.

- Muuttuneena ja sopeutuneena kohteena voidaan pitää aikoinaan puolustuslinnakkeeksi rakennettua Kuresaaren Piispanlinnaa, joka nykyään toimi museona ja konserttien sekä erilaisten tapahtumien ja juhlien pitopaikkana. Vanha merenrantakaupunkien kylpyläkulttuuri on muuntautunut suuriksi, nykyaikaisiksi kylpylähotelleiksi ja vanhoja saksalaisajan kartanoita kunnostetaan matkailukohteiksi.

Kohokohtana kulttuuriperinnön vaaliminen

Ryhmäläiset nostivat yhdeksi matkan kohokohdista vierailun Abrukan saarelle. Pienessä Kuresaaren eteläpuolella sijaitsevassa saaressa asuu kymmenkunta ihmistä, mutta kulttuuriperinnön vaaliminen on innokasta.

- Se oli upeaa nähdä, miten omalla panoksella he vaalivat kulttuuriperintöään. Oli hienoa nähdä sitä käytännössä, Helene Kaarnametsä kommentoi.

Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmasta on tehty viime vuosina Saarenmaan lisäksi ekskursio muun muassa Normandiaan. Seuraavaa ollaan jo suunnittelemassa.

- Ainahan kentälle meneminen kannattaa. Näkökulmat avartuvat, ei sitä tutkimustakaan norsunluutornista tehdä vaikka välillä niin halutaan kuvitella. Opiskelijaporukan yhteen hitsautuminen ja yhdessä toimimisen taidon kehittyminen on tärkeintä, niin vuoksi me täällä koulussa ollaan, yliopisto-opettaja Riina Haanpää summasi.

Iiro Lehtonen