Olet täällä

CL-tutkimusohjelmalla venäläisiä vieraita
Naapurivierailu pohjusti Pori Jazz for Professionals –kesäseminaaria

22.4.2009

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön sekä Taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median osaston Creative Leadership -hankkeen tutkijat saivat keskiviikkona 22.4. vieraikseen joukon kulttuuri- ja taidelaitoksissa toimivia venäläisiä, jotka opiskelevat Sibelius-Akatemian Arts Management -koulutusohjelmassa.

Vierailun tarkoituksena oli paitsi tutustua CBM-maisteriohjelmaan ja saattaa yhteen samalla alalla toimivia naapuruksia, myös ideoida yhteisesti tapahtumatuotannon eri osa-alueita. Learning Cafe –menetelmällä toteutetussa tapahtumassa vieraat pohtivat suomalaisten kollegoiden kanssa miten tapahtumatuotannosta tehdään bisnestä, minkälaisia yhteistyökumppaneita onnistunut tapahtuma tarvitsee, miten johdetaan luovaa organisaatiota sekä miten koulutetaan tapahtumatuotannon huipputyyppejä.

Vierailu toimi samalla osaltaan pohjustuksena Porissa jo kolmannen kerran järjestettävälle Pori Jazz for Professionals –kesäseminaarille.

– Tarkoituksenamme on kansainvälistää seminaariamme ja vierailu toimi siten samalla myös venäläisten tarpeiden kartoittajana. Kansainvälisyys näkyy seminaarissamme esimerkiksi siten, että meille on tulossa tänä vuonna vieraiksi myös kaksi norjalaista festivaalitutkijaa, kertoo Tarja Toikka Taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median osastolta.

Alustajia Venäjältä

Vierailun porilaiset järjestäjät olivat tapaamiseen kaikin puolin tyytyväisiä. Keskustelu kävi vilkkaana ja tietoa vaihdettiin paljon puolin ja toisin. Tulevaisuudessa porilaiset seminaarijärjestävät toivovat saavansa venäläisistä yhteistyökumppaneista myös seminaarialustajia.

– Venäjällä järjestetään valtavasti tapahtumia ja siellä on paljon alan asiantuntijoita, Tarja Toikka huomauttaa.

– Samalla toivomme vierailun toimivan pohjustuksena keskusteluille myös Sibelius-Akatemian Arts Management –koulutuksen suuntaan.

Pori Jazz for Professionals - on tänä vuonna monella tavalla ainutkertainen tapahtumatuotannon seminaari.
– Seminaarissamme on edustettuina kaikkien taiteenalojen caseja. Samalla siinä yhdistyvät akateeminen festivaalitutkimus ja kentän toimijat, Toikka kertoo.

Heinäkuun 15.- 16. päivänä järjestettävässä monialaisessa seminaarissa puhuvat alustajina muun muassa taidehallinnon professori Timo Cantell Sibelius Akatemiasta, sosiaalisen median tapahtumatuotannossa toimiva toimitusjohtaja Kai Lemmetty, toimitusjohtaja Veikko Tervonen Eukonkannon MM-kisoja tapahtumasta sekä Elektronisen taiteen festivaali Pikseliähkyn taiteellinen johtaja, mediataiteilija Juha Huuskonen.

– Esimerkiksi Eukonkannon MM-kisat on Briteissä nimetty yhdeksi omituisimmista festivaaleista, meillä on siis tänä vuonna seminaarissamme edustettuina Suomen ja maailman oloissa varsin merkittäviä tapahtumia.

– Seminaarissa on molempina päivinä myös työpajaosuudet, joissa osallistujat pääsevät jakamaan tietoa asiantuntijoiden kanssa ja keskenään.

Seminaaria ei ole rajattu koskemaan pelkästään taiteen ja kulttuurin ammattilaisia vaan mukaan odotetaan myös muita tapahtumatuotannossa mukana olevia tai siitä kiinnostuneita henkilöitä.
– Festivaalitoimintahan on Suomessa valtavan suuri bisnes, mutta on myös paljon esimerkiksi pieniä kyläyhteisöjä, jotka vapaaehtoisvoimin järjestävät ja organisoivat tapahtumia. Suomessa on valtavasti ihmisiä, jotka tekevät jotain muuta leipätyönään, mutta jotka näyttelevät esimerkiksi harrastajateattereissa tai soittavat jossain kokoonpanossa, Toikka miettii.

Llisätietoja seminaarista: http://www.creativeleadership.fi/

Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg