Aurinkoista vappua

Tärkeä osa opiskelijaelämää on tietenkin vapunvietto asiaankuuluvin seremonioin. Opiskelijavapun tapahtumat keräsivät tänä vuonna myös mukavasti porilaisia katsojia.

Etenkin vappuaattoillan Karhu-patsaan pesu ja lakitus houkutteli silmämääräisesti arvioiden enemmän katsojia kuin aikaisemmin.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen ja Pointer ry:n puheenjohtajan Leena Frimanin puheenvuorot edelsivät Karhun pesua ja lakitusta vappuaaton kauniissa säässä. Haalariasuiset opiskelijat sekä muu vappuyleisö seurustelivat Raatihuoneenpuistossa vapaasti ja nauttivat osaksi omia juomia Pointerin tarjotessa myös kuohuvaa perinteiseen tapaan.

Silliaamiainen ja hyinen kaste

Vappupäivän aloitti kaupunkilaisille tarjottu silliaamiainen, jonka suosio yllätti, sillä jonoja muodostui. Ihmiset ovat vuosi vuodelta tiedostaneet sen, että aamiainen kuuluu kaikille. Salaatit, leipä, keitetyt kananmunat sekä silli huuhdottiin alas paikallisen meijerin raikkaalla piimällä. Porilaisten näkyminen puiston tapahtumissa on ilahduttavaa, ja syitäkin voi arvailla.

- Haalareiden lisääntyminen katukuvassa uusien tiedekuntien tulon myötä on varmasti lisännyt yleistä tietoisuutta, arveli tietotekniikan ylioppilas Jarkko Tuomisalo (TiTe YO-03), joka on osallistunut melko moneen vapun tapahtumaan tänäkin vuonna.

Silliaamiaisen ja torvisoittokunnan esityksen jälkeen vappuväki siirtyi luontevasti Etelärantaan, missä perinteinen kaste suoritetaan laskemalla opiskelijat vaijerihissillä alas jokiveteen. Vappukaste suoritetaan tarkkojen sääntöjen mukaan. Kokemäenjoen lämpötilan käy ennen kastetta mittaamassa Pointerin edeltävän vuoden varapuheenjohtaja (samalla vapputoimikunnan vastaava jäsen). Näillä valtuuksilla Tuomas Meriniemi toimi vappukatseen kuuluttajana ja ohjaajana. Tästä johtuen nykyinen Pointerin varapuheenjohtaja sai käydä kastautumassa kahteen otteeseen - varmuuden vuoksi.

Löylyveden haku teekkarisaunaan on sikäli tarkkaa puuhaa, sillä ämpärin pitää olla täynnä, tai joudutaan palaamaan takaisin hakemaan vettä, ja täynnä toivottavasti sillä kertaa. Vesi ei yleensä ole lämmintä Kokemäenjoessa, ja virtaus tekee veden vielä viileämmäksi.

Tänä vuonna veden lämpötila oli mittauksen jälkeen neljä astetta, mikä vastannee keskimääräistä toukokuun alun tilannetta. Kasteeseen saa osallistua muidenkin tiedekuntien jäseniä, mutta teekkareita sitoo vapaaehtoinen pakko. Vain erittäin pakottavien syiden takia kastetta voi siirtää vuodella eteenpäin.

Vappujuhlinnan järjetelyvastuu jaettu tiedekuntien kesken

Pointer ry koostuu eri tiedekuntien edustajista ja vapunvietto on jaettu näiden kesken vastuupäiviin. Jarkko Tuomisalon mukaan ei toisenlaista mallia voisi edes ajatella, vaikka teekkariperinne onkin Porissa vanhin ja näkyvin.

- Yhteistyö opiskelijoiden kesken sujuu todella hyvin, sanoo Tuomisalo. Eri tiedekunnat tuovat oman lisänsä vappujuhliin, joten juhla muuntuu vuosittain jonkin verran tekijöidensä näköiseksi.

Etusivun kuvassa Jaakko Määttä saa kasteen Kokemäenjoessa.

1.5.2006
Teksti: Eeva Sinerjoki