Väitös mobiilisovellusten vetovoimatekijöitästä

Perttulan väitöstutkimuksella tieteellinen ja kaupallinen potentiaali Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksella Advanced Multimedia Center -tutkimusryhmässä työskentelevä 31-vuotias Arttu Perttula väitteli joulukuun 13. päivä...


Perttulan väitöstutkimuksella tieteellinen ja kaupallinen potentiaali

Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksella Advanced Multimedia Center -tutkimusryhmässä työskentelevä 31-vuotias Arttu Perttula väitteli joulukuun 13. päivä mobiilisovellusten vetovoimatekijöistä. Ohjelmistotekniikan alaan kuuluva väitöskirja “A Design Framework for Engaging Collective Interaction Applications for Mobile Devices: A Dual Process Prototyping Approach” tarjoaa muun muassa sovelluskehittäjille ja tutkijoille uutta tietoa mobiilisovelluksista ja niiden kehittämisestä. Seitsemän eri prototyyppisovelluksen avulla hän poimi käyttäjiä innoittavat ominaisuudet ja loi niistä suunnittelukehyksen.

- Tarkoituksena ei ole ollut niinkään luoda suunnittelijoille yksityiskohtaista ohjeistusta, vaan tarjota apua ja ideoita käyttäjiä innostavien sovellusten suunnitteluun. Suunnittelukehyksen hyöty on, että ohjelmistokehittäjät voivat kiinnittää jo suunnittelun alkuvaiheessa huomiota sovelluksen vetovoimaan vaikuttaviin tekijöihin.

Sovelluksia patasydämestä tarkkakorvaiseen munaan

Väitöstyössä esitellyt seitsemän mobiilisovelluksen prototyyppiä keskittyvät erityisesti usean käyttäjän vuorovaikutukseen. Kaikki sovellukset testattiin todellisissa käyttötilanteissa kuten kouluissa, festivaaleilla ja urheilutapahtumissa. Sovelluksissa puhelimen sensorit pistettiin mittaamaan käyttäjien toimia. Esimerkiksi Ässien ottelussa mitattiin seisomakatsojien sykettä, Meri-Porin koulussa taasen puhelin tarkkaili luokkahuoneen meteliä.


- Käytännössä opettajan matkapuhelin tarkkailee luokan ääniä mikrofonin avulla. Puhelin on yhteydessä luokassa olevaan taulutelevisioon tai videotykkiin, jossa ääniin reagoiva virtuaalimaskotti on kaikkien nähtävillä. Maskotti reagoi häiriötä aiheuttaviin ääniin: kiukustuu ja pukee kuulosuojaimet, Perttula kertoo.

Tieteellinen ja kaupallinen hyöty

Perttulan vastaväittäjinä toimivat professori Marcus Specht (Open University of the Netherlands, Alankomaat) ja professori Tommi Kärkkäinen (Jyväskylän yliopisto). He pistivät väittelijän kysymyksillään ahtaalle, mutta jakoivat myös kehuja tekijälle. Perttulan mukaan väitöksestä saa niin tieteellistä kuin kaupallista hyötyä.

- Syntynyttä mallia voidaan hyödyntää uusien sovellusten ja sovellusideoiden jalostamiseen. Tutkimuksen tulokset ovat uutuusarvoltaan merkittäviä niin tieteellisesti kuin kaupallisestikin. Koehenkilöiden positiivinen palaute kannustaa kaupallistamaan aikaisemmin julkaisemattomia sovelluksia.

Teksti ja etusivun kuva Iiro Lehtonen. Kuva mobiilisovelluksesta Arttu Perttula