Aluetutkimus tuottaa tietoa kansantajuisesti kaikelle kansalle

Haluatko tietoa vaikkapa Satakunnan alueen metallialan yrittäjien määrästä tai kiinnostaisiko tietää, minkälainen on ennuste Satakunnan väestöluvulle vuonna 2030?
Satakunnan aluetutkimushanke tuottaa tietoa koko maakunnalle kansantajuisessa muodossa.

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä työskentelevä tutkija KTM Saku Vähäsantanen toimii osin ESR-rahoitteisissa aluetutkimusprojekteissa, joista tuloksena syntyy kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä Satakunnan talouskatsaus, ja tutkimustuloksia löytyy myös projektin internet-sivuilta.

– Satakunnan talous –lehti kertoo ihan viimeaikaisimmista tutkimustuloksista. Sen lisäksi Satamittari-verkkosivuillamme on pidemmän aikavälin tietoa ja huomattavasti laajemmin sisältöä esimerkiksi Satakunnan taloudesta, hyvinvointipuolesta ja väestöstä, Vähäsantanen kertoo.

Satamittari-sivuston lisäksi Vähäsantanen tuottaa lukuisia Satakuntaa koskevia tietokantoja, joista voi tiedustella tutkijalta itseltään.

– Näistä tietokannoista saatetaan kysyä esimerkiksi eri kuntien välisestä työssäkäymisestä tai tämän tyyppisistä asioista. Tällaisia asioita ei löydy ei löydy netistä, mutta se ei suinkaan tarkoita, ettei tietoa olisi, Vähäsantanen mainitsee.

Satakunnan aluetutkimus –projekti tuottaa lisäksi akateemista tutkimusta. Kesäkuussa 2006 julkaistiin Porin yliopistokeskuksen toiminnan kehitys ja aluetaloudelliset vaikutukset –tutkimus ja tällä hetkellä työstetään Satakunnan yritysten kilpailutilanne –tutkimusta, joka julkaistaan alkukesästä.

– Tietysti kaikki tuottamamme tieto perustuu tieteellisesti kestävään tietoon ja objektiivisuuteen. Se on toimintamme yksi peruslähtökohdista, Vähäsantanen huomauttaa.

Satakunnassa eletään nousukautta

Satakunnassa menee Saku Vähäsantasen mukaan tällä hetkellä hyvin. Eletään nousukautta, rakennustoiminta on vilkasta, telakoilla, metalliteollisuudella ja teknologiateollisuudella menee hyvin.

– Palvelupuolella ei ehkä ole ihan yhtä hyvää kehitystä kuin koko maahan verrattuna, mutta sielläkin ollaan nousuvireessä, ja tuotetaan selkeästi plussaa. Satakunnassa menee ihan mukavasti, mutta iso haaste tietysti on väestörakenne ja väestötappio eli tällaisia uhkiakin on tietysti olemassa, Vähäsantanen valaisee maakunnan tämänhetkistä tilaa.

Väestörakenteessa on kuitenkin viime vuosina ollut valopilkkuna Porin kaupunki, jossa on ollut viime vuosina jopa kasvua.
– Osaltaan tätä on edesauttanut varmasti Porin yliopistokeskus, Vähäsantanen pohtii.

– Yleensäkin näen Porin yliopistokeskuksen roolin merkittävänä alueellisena vahvuustekijänä, ja uskon, että ellei yliopistokeskusta olisi, kehityskin olisi heikompaa.

Poikkitieteellisyydestä uudentyyppistä yritystoimintaa


Satakunnassa on tähän saakka ollut prosentuaalisesti melko vähän akateemisesti koulutettuja henkilöitä. Vähäsantanen kehottaakin niin julkishallintoa kuin yrityksiä näkemään sen potentiaalin, joka on Porin yliopistokeskuksesta valmistuneissa maistereissa.

– Työllistyminen ei Porissa akateemisille henkilöille ole ollut helppoa , mutta jos maakuntaa halutaan kehittää, pitäisi nähdä uudella tavalla miten yliopistokeskuksesta valmistuneet voisivat hyödyttää tätä aluetta. Nykyajan trendi on, että korkeasti koulutettujen määrä korreloi alueen kehityksen kanssa, ja tämä pitäisi osata yhdistää alueen vahvuuksiin.

– Täytyy tietysti aina muistaa, että vaikutukset eivät näy heti, vaan tämä on pitkäjänteistä työtä. Yliopistokeskuksen vaikutukset saattavat näkyä Satakunnassa vasta kymmenienkin vuosien kuluttua.

Saku Vähäsantanen visioi Satakuntaan aivan uudentyyppistä yritystoimintaa ja ns. luovaa taloutta, joka toisi työpaikkoja eri alojen akateemisille osaajille.

– Toisaalta täällä yliopistokeskuksen poikkitieteellisessä organisaatiossa saattaa syntyä aivan uudenlaisia ideoita, jotka voivat nostaa tätä aluetta aivan uudenlaiseen nousuun.

Tutkija Saku Vähäsantanen
saku.vahasantanen(at)tse.fi

Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg
9.2.2007