Olet täällä

Afrikan auringon alle

UCPoriNews51-Elisa Niittylä vapaaehtoistyöntekijä

Elisa Niittylä laskeutuu uudelle mantereelle keväällä.

 

Useamman vuoden ajan kytenyt ajatus vapaaehtoistyön tekemisestä kirkastui Elisa Niittylän mielessä sosiaalityön opiskelun myötä. Opintojen ohella lastensuojelussa työskennellyt Elisa koki, että nyt on hänen hetkensä lähteä hakemaan kokemuksia ja laajentamaan näkökulmaansa työhön.  

- Pitkäaikainen haaveeni täyttyy huhtikuussa, kun lähden neljäksi kuukaudeksi vapaaehtoistyöhön Ugandaan, Elisa kertoo innoissaan.

Afrikkaan ei lähdetä vihellellen lomailemaan, vaan matkaan lähtö vaatii huolellista valmistautumista.

Elisa on tehnyt kotitehtävänsä hyvin. Kohdemaata valitessaan hän tutki huolella vapaaehtoistyöntekijöiden blogeja, vertaili maanosia ja maita. Varovaiseksi itseään luonnehtiva Elisa otti tarkkaan selvää Afrikan maista. Loppusuoralle asti kohdemaan paikasta Ugandan rinnalla kilpaillut Kenia sai väistyä uhkaavan turvallisuustilanteen takia. Uganda taas on Afrikan turvallisimpia maita.

Seuraavaksi suurennuslasin alle joutuivat vapaaehtoistyöntekijöitä lähettävät ja vastaanottavat järjestöt.

- Minulle oli tärkeää löytää uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö.

Tiukan seulan läpi pääsivät lähettävänä tahona toimiva Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (KVT) ja vastaanottava Uganda Pioneers Association (UPA). KVT on lähettänyt tuhansia suomalaisia vapaaehtoisia töihin ympäri maailman yli 60 vuoden aikana. KVT:n ja UPA:n kattojärjestö on ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1920 perustettu Service Civil International (SCI).

Henkinen valmistautuminen tulevaan on tärkeää

Lastensuojeluun liittyviä projekteja on vapaaehtoiskentällä käynnissä verraten vähän.

Elisa innostui heti projektista, joka keskittyy perheettömiin lapsiin ja nuoriin, jotka eivät käy koulua ja ovat kaiken yhteiskunnallisen avun ulottumattomissa. Työ sisältää toimistotyötä, kotikäyntejä, tapahtumien järjestämistä, neuvonta- ja tukitoimia muun muassa HIV- ja AIDS-lapsille sekä heidän mahdollisille huoltajilleen.

Työnkuva ei ole vielä aivan selvillä, vaan se tarkentuu paikan päällä aina kunkin vapaaehtoisen kykyjen ja vahvuuksien mukaan. Elisa odottaa matkaltaan haasteita, jotka kasvattavat häntä niin ihmisenä kuin ammattilaisenakin.

- Tulen varmasti olemaan hämmentynyt ja kohtaamaan shokeeraavia tilanteita.

Ystävät ja tuttavat suhtautuvat Elisan vapaaehtoistyösuunnitelmiin innostuneesti ja kannustavasti, vaikka lähipiiri aluksi kauhisteli hänen päätöstään lähteä kauas kotoa.

- Isovanhemmat kaivoivat vanhan karttakirjan esille paikantaakseen eksoottisen Ugandan. Äiti tarjoutui maksamaan minulle itsepuolustuskurssin.

Koti-ikäväänkin Elisa on varautunut, mutta onneksi yhteydenpito Ugandasta kotiin onnistuu Skype-yhteyden avulla. Elisa lähtee toteuttamaan unelmaansa luottavaisin ja avoimin mielin.

 

Teksti ja kuvat: Piritta Huhta